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Request for a Ruling of Law related to Clergy Executive Session n 
\.::)C•~ 

I rise to ask for a ruling of law regarding the actions of the Clergy Executive session of the 2019 

Annual Conference of the Baltimore-Washington Conference. 

On Wednesday afternoon we voted to receive two candidates, one for commissioning and one 

for ordination, who are according to what we know in same sex relationships within same sex 

marriages and therefore ineligible for ordination. My question, Bishop Easterling is based on 

the Discipline of the United Methodist Church and the specific history of this case. To explain: 

At the Clergy Session of the 2018 Annual Conference you were asked as a question of law -

"Must this session of the clergy exclude these two candidates (the ones we are discussing 

today) on the basis of Dr. Hunes report and on the basis of the Discipline fl 304.3?" 

You ruled that "these two individuals are not able to come forward as candidates either for 

commissioning or for ordination." 

But then in 2019 the Judicial Council ruled in decision #1368; "The Bishop's ruling of law 

violated the separation of powers by intruding on the responsibilities and rights of the 

Executive Session. It is not within the authority of a bishop to prevent the Executive Session 

from fulfilling its responsibilities. The Bishop's decision to exclude the candidates prematurely 

interfered with the body's right to question the Board concerning its claims and to question the 

two candidates directly. The Judicial Council reverses the ruling on the second question of law." 

Now that said: The Judicial Council ruled in decision #690 that "The clergy session is not 

limited to those matters brought before it by the Board of Ordained Ministry. Clergy members 

in full connection may consider all clergy business matters, with or without Board of Ordained 

Ministry recommendation. (AND) They may not vote to admit or ordain any candidate who has 

not met all the disciplinary requirements." 

So my question is: 

In light of the fact that paragraph 304.3 states that self-avowed practicing homosexuals1 are 

not to be certified as candidates, ordained as ministers, or appointed to serve in The United 

Methodist Church, 

And in light of Judicial Council Ruling #690 which says that clergy members may not vote to 

ordain any candidate who has not met all disciplinary requirements ... 

And in light of the fact that Judicial Council rulings #690 and 1368 as well as other relevant 

church law state that the authority of voting on candidates for commissioning and ordination 



resides with the clergy session of the Annual Conference and not the Board of Ordained 

Ministry 

And given the fact that contrary to the intent of Judicial Council Rulings #690 and #1368 the 

latter of which overturned your original ruling, the executive session still was denied an 

opportunity to "individually question the Board of Ordained Ministry and the two candidates 

about whom the ruling was made directly ... " 

And in light of the facts that the powers of the Genera.I Conference included in paragraphs 

16.2,3 and 16 include the authority to "define and fix" the powers of Annual Conferences and 

clergy and to enact related legislations 

And that in paragraphs 322, 324, 330, 335 (Cf 315.6d} the General Conference has made it 

necessary that candidates for commissioning, ordination and becoming a local pastor receive a 

3/4th vote of approval, 

But in the clergy session we were prevented from doing so by a procedural maneuver that 

argued that the clergy in the clergy session should simply accept the work of the Board of 

Ordained Ministry and vote on candidates as a block without questioning them individually, 

thus effectively thwarting the intent of Judicial Council Ruling 1368 and other relevant church 

law, 

And this procedural manuever was acted upon based on a 2/3rds vote of the clergy present 

which did not rise to the standard of 3/4ths vote. 

I want to ask for a ruling of law as to whether: 

1} The process of using block voting to approve of a group of candidates for ordination or 

commissioning violated the Disciplinary requirement for a 75 percent affirmative vote for each 

candidate and prevented the clergy session from questioning the two candidates about whom 

Judicial Council Ruling 1368 was made 

2) Whether the vote to affirm the candidates was consistent with church law, in that only 

2/3rds of the clergy session voted to affirm the process of voting for all candidates as a block. 

and 3) Whether the two candidates in question are properly cand idates for commissioning and 

ordination. 

See Judicial Council Rulings: #690, #886, #1343 and #1368 and Disciplinary Paragraphs: 304.3, 

322, 324, 330, 335 (Cf 315.6d) and all other relevant church law. 




